Múlt héten egy vásárló azzal a kérdéssel keresett meg, hogy mi történik ha ő mégis kivasalja az ingeket, amiket vett. A bevarrt "kezelési útmutató" címkén látta, hogy a kis vasaló képe nincsen áthúzva, de biztos ami biztos inkább rákérdezett, hogy szabad-e vasalni, nem árt-e a vasalásmentességnek. Ha már úgyis beszéltünk, a többi jelzésre is rákérdezett, hogy mi mit jelent.

Őszintén szólva ezzel eddig még nem nagyon foglalkoztam, ha meg is néztem egy ruhában a címkét, azt csak amiatt, hogy hány fokon szabad kimosni. A többi jelzésről nagyjából tudtam mit jelent, de inkább utánanéztem, hogy biztosat tudjak mondani. Megosztom most itt is ezt az információt, hátha más is elbizonytalanodott már az ingek címkéjét nézegetve.

Konkrétan erről a címkéről lesz most szó:
Kezelési címke

Nézzük sorban a jelképeket:
1. Teknő, kád: a kézi vagy gépi mosásra vonatkozó utasításokat tartalmazza
- a mi esetünkben a jelzés azt jelenti, hogy az ing maximum 40 fokon mosható, a teknő alatti 1 vonal pedig kíméletes mosóprogram alkalmazására hívja fel a figyelmet

2. Háromszög: a mosás alatti/utáni fehérítés jelképe
- a mi címkénken a háromszög át van húzva, így fehérítés nem alkalmazható

3. Négyzet: a szárítás jele. A négyzetben lévő kör a dobos szárítógépre utal, a körben lévő pontok száma pedig a megengedett hőmérsékletre
- az inget dobos szárítógépben, alacsony (50 °C) hőmérsékleten szabad szárítani

4. Kedvencünk, a vasaló :-)
- szabad az inget vasalni, de csak alacsony hőmérsékleten! Itt is a vasalón lévő pontok száma határozza meg a megengedett maximális hőmérsékletet. (1 pont 110 °C)

5. Kör: vegytisztításra vonatkozik
- a kör át van húzva, így az ingek vegytisztítása nem engedélyezett

A legtöbb, általunk forgalmazott ingben ez a címke szerepel, de első mosáskor érdemes mindegyiket ellenőrizni mert van, hogy pl. a mosási hőmérséklet eltér.
Kattintson ide, ha részletesebben is olvasna a kezelési jelképekről »